0400 690 635
kari.hietala@ukseinrakennus.fi
Öxöntie 88
95470
TORNIO

Kesäkukat Tornion Pirkkiöstä

Äitienpäivän kakkukahvit Äideille su 12.5. Upeat Äitienpäiväkukat, viime vuonna suuren suosion saavuttaneet Inkaliljat.

Kesä- ja hautakukkamyynti Karungissa alkaa alkukesästä, K-Marketin pihalla, perjantai-iltapäivä ja lauantaipäivä.

Uksein Kesäkukan puutarhasta nyt myös monivuotisia kasveja!

Uksein Kesäkukka tarjoaa noin 30 lajin laadukkaat kesäkukat, edullisilla hinnoilla. Olemme kasvattaneet kukat omassa puutarhassamme, Tornion Pirkkiössä,. Saat kukkien lisäksi alan ammattilaisten neuvot oikeisiin kukkavalintoihin ja kukkien hoitoon. Muistathan, että halutessasi voit tilata meiltä viherrakentamisen palvelut suunnitteluineen päivineen. Tervetuloa tutustumaan kukkiimme!

Tarhalta löytyy myös jonkin verran hyötykasvien taimia. Ota yhteyttä, jos kesäkukat tai hyötykasvit kiinnostavat ja haluat kysyä lisää kukista!

Kesäkukat

Begoniat ”Sunny Orange”, ”Sunny White” ja ”Sunny Pink”. Erittäin suuret kukat.

 • Sunny Orange: oranssi, keltainen keskus, 3,30 € (13 cm ruukku) 5,50 € (16 cm ruukku)
 • Sunny Pink: pinkki, keltainen keskus, 3,30 € (13 cm ruukku) 5,50 € (16 cm ruukku)
 • Sunny White: valkoinen, keltainen keskus, 3,30 € (13 cm ruukku) 5,50 € (16 cm ruukku)

Pelargoniat

Pelargonia Classic ”Atlantis” ja riippapelargonia ”Snowcascade”. Perinteinen punainen pelargonia ja upea amppelipelargonia ”Snowcascade”. Pelargoni viihtyy lämpimässä ja valoisassa paikassa. Jopa paahteessa. Pelargoni tarvitsee lannoitusta ja kohtuullista kastelua kukkiakseen runsaasti. Kukkineet kukat poistetaan taittamalla kukan varsi tyvestä varovasti. Pelargonin voi talvettaa valoisassa ja viileässä paikassa.

 • Classic Atlantis 3,80 € (13 cm ruukku), 4,90 € (18 cm ruukku)
 • Snowcascade 5,00 € (amppeliruukku 19 cm)

Surfiniat (amppelipetunia)

Amppelipetuniat (Petunia x hybrida Pendula-Ryhmä) kukkivat parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Petuniat viihtyvät loistavasti sekä amppeleissa että suurissa ruukuissa. Kuihtuneitten kukkien poistaminen parantaa kukintaa. Muista kastelun ohella myös lannoittaa kasveja, jotta ne jaksavat kukkia kunnolla koko kesän. Lajikkeet ”Deep Red”, ”Green Egde Purple”, ”Vanilla” ja ”Rose Star”.

 • Surfinia”Green Edge Purple”: pinkki kukka, jonka reunassa on ohut limenvihreä raita, 6,00 € (13 cm ruukku), amppeli 12-17-27 € (riippuen amppelikoosta)
 • Surfinia ” Deep Red” 6,00 € (13 cm ruukku), amppeli 12-17-27 €
 • Surfinia ”Vanilla” 6,00 € (13 cm ruukku), amppeli 12-17-27 €
 • ”Rose Star” 6,00 € (13 cm ruukku), amppeli 12-17-27 €

Miljoonakello

Japaninkellot ovat runsaasti kukkivia, pienikukkaisia amppelipetunioita. Pienet, n. 2–3 cm halkaisijaltaan olevat kukat ovat hyvin sateenkestäviä. Kukat sulkeutuvat sateella.

 • ”Trailing Topaz” 5,00 € (10 cm ruukku), amppeli 9-18-23 €
 • ”Bouguet Pink” 5,00 € (10 cm ruukku), amppeli 9-18-23 €

Uuden Ginean Liisa ”Macic Pink”

Uudenguineanliisa viihtyy puolivarjossa, kukinta runsaampaa valoisassa kasvupaikassa. Ei kuitenkaan pidä suorasta auringosta. Kasvilla on runsas vedentarve, mutta märkyyttä tulee välttää.

 • 3,80 € (13 cm ruukku)

Lumihiutale

Lumihiutale (Sutera cordata ’Snowflake’) on kiitollinen kukkija ja laiskalle kukkien ystävälle hyvä vaihtoehto, koska sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Lumihiutale on parhaimmillaan aurinkoisella paikalla kasvaen upeaksi ja muhkeaksi palloksi. Kestää paahdettakin mikäli tasaisesta kastelusta huolehditaan. Kääntele tarvittaessa lumihiutaletta, jotta valoa tulisi tasaisesti kaikille sivuille.

 • 4,00 € (10 cm ruukku)
 • amppeli 9-15-22 €

Tarhaorvokki, eri värejä

Orvokki on kauneimmillaan aurinkoisella paikalla tasaisesti kasteltuna. Se kestää lajisukulaistensa tapaan myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa. Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois. Muuten orvokki kehittää siemeniä ja suuntaa voimavaransa kukkimisen sijaan niihin.

 • 1,10 € (8-10 cm ruukku)
 • 12 kpl erä 10 €

Amppeliorvokki Sininen, violettivalkea ja mix.

Hoito: Kastellaan runsaasti, mutta sietää myös kuivahtamisen. Lannoitetaan säännöllisesti. Kukkineet kukat ja siemenkodat suositellaan poistettavaksi, mutta kukkii vaikka ei nyppisikään. Kestää koko kesän syksyyn saakka jos ei pääse liikaa kuivumaan. Ei säikähdä pientä pakkasta keväällä eikä syksyllä.

 • Amppeli 10-16-18 €

Dahlia dalina ”Topia”

Kasvukaudella daalioita lannoitetaan säännöllisesti. Kuivina aikoina on huolehdittava myös kastelusta. Kasvupaikka aurinkoinen ja suojaisa.

 • Isokukkainen dahlia 6,00 € (16 cm ruukku)

Amppelivaula

Voimakaskasvuinen amppelivaula sopii mainiosti istutettavaksi amppeleihin, ruukkuihin sekä parvekelaatikoihin, joko kasvamaan alaspäin tai köynnösmäisesti ylöspäin. Upeat punaiset, kellomaiset kukat, kukinta jatkuu myöhäiseen syksyyn saakka. Viihtyy tuulelta suojatussa aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Kasvi pidetään tasakosteana tai se saa kuivahtaa kevyesti ennen seuraavaa kastelua.

 • Amppeli 8-12-20-25 €
 • 4 € (10 cm ruukku)

Miinanköynnös

Köynnöskasvi, ohuen sulkamaisten lehtien pituus jopa 10 cm. Kellomaiset kukat, valkoiset tähtimäiset terälehdet. Lintujen ja perhosten suosima. Sopii ruukkukasvatukseen ulkona. Kestävä, sietää aurinkoa ja hieman kuivuutta, viihtyy parhaiten läpäisevässä ja kevyen kosteassa maassa. Siemenet myrkyllisiä.

 • 4,00 € (10 cm ruukku)

Marketta

Marketta sopii sekä varjoisaan paikkaan että aurinkoon. Se vaatii tasaista kosteutta ja lannoitusta kukkiakseen, ja vanhojen kukkien poistaminen edistää kukintaa läpi kesän.

 • Deep Rose 5,00 € (13 cm ruukku)
 • 7,00 € (18 cm ruukku)

Risiini

Hedelmät/siemenet myrkyllisiä. Melko nopeakasvuisen risiinin koristearvohan on kasvin muodossa, värityksessä ja suurissa, sormimaisissa lehdissä. Lehdet voivat olla halkaisijaltaan jopa 25-30cm. Pienistä, vaatimattoman näköisistä kukista kehittyy öljyä sisältäviä siemeniä, jotka Suomen kesässä eivät kuitenkaan ehdi kypsiksi asti.

 • 4,50 €-9,00 €

Amppelimansikka

Amppelimansikkaa on helppo kasvattaa aurinkoisilla ja valoisilla parvekkeilla, terasseilla ja patioilla. Kasvualustaksi sopii peruslannoitettu, hyvä ja ilmava puutarha- tai kesäkukkamulta.

Kesän jatkuva kasvu ja sadontuotto kuluttavat paljon ravinteita ja viikottainen mieto kastelulannoitus on tärkeää uusien nuppujen muodostumiselle! Mikäli rönsyt kasvavat liian pitkiksi, niitä voi huoletta leikata päistään. Amppelimansikat ovat monivuotisia. Ne voi halutessaan talvettaa ruukuissaan viileässä varastossa tai puutarhassa maahan upotettuna. Huom. Syksyn lähestyessä voit ruukuissa kasvatetut taimet siirtää kasvihuoneeseen. Tällöin satokausi pitenee huomattavasti, jopa syys-lokakuulle saakka.

 • 8-12-18 € amppeli
 • 4 € (10 cm ruukku)

Neilikka

Neilikoiden suosio on elpynyt uusien lajikkeiden myötä. Miedosti tuoksuvat ruukkuneilikat sopivat sekä huone- että ryhmäkasveiksi. Neilikka kestää myös hieman pakkasta, joten sitä voidaan myydä keväästä syksyyn. Neilikat ovat kiitollisia ja ahkeria kukkijoita, jotka sietävät hyvin sadetta ja kohtalaisesti jopa hallaa. Amppelineilikka on uskomattoman runsaskukkainen ja kestävä amppelikasvi, joka sopii myös erilaisiin ruukkuistutuksiin. Kasvutapa on kauniin laskeutuva.

 • Kukinta: kesä-syyskuu
 • Kasvupaikka: aurinkoinen
 • Lajikkeet Megan ja Fygi, 5,50 € (ruukku 13 cm), amppeli 12 €

Poutapilvi

Poutapilvi sopii istutettavaksi ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin. Tyylikäs yksinään tai tuo keveyttä sekaistutuksissa ja -amppeleissa. Poutapilvi kukkii hyvin aurinkoisesta varjoisaan kasvupaikkaan. Poutapilvi tarvitsee säännöllisen kastelun ja lannoituksen. Uusi kukinta peittää vanhan, joten ei sitä tarvitse nyppiä. Poutapilvi ei pidä märkyydestä. Sietää hyvin hetkellistä kuivahtamista.

 • 6 €-16 €

Inkalilja

Keväällä prinsessaliljat totutetaan vähitellen ulkoilmaan pitämällä niitä päivät ulkona suojaisassa ja lämpimässä paikassa. Sopiva kasvupaikka on valoisa, muttei paahteinen. Maassa kasvatettavien taimien juuristoalueen kattaminen esim. ruohosilpulla pitää maan lämpötilan alhaisempana. Säännöllisellä lannoituksella saadaan vahva kasvu sekä värikkäämpi ja runsaampi kukinta. Kuihtuneet kukat ja siemenkodat poistetaan säännöllisesti vetämällä kukkavarret irti, ei mielellään leikkaamalla.

Prinsessaliljan juurakot talvetetaan viileässä paikassa, esim. kellarissa daalioiden tapaan. Ennen kellariin vientiä lannoitus lopetetaan ajoissa, jotta juurakot ehtivät valmistautua talven lepokauteen. Ihannelämpötila talvehtimiselle on noin +2 astetta. Juurakot voidaan talvettaa sellaisenaan esim. hiekan seassa tai istutusruukuissaan. Keväällä prinsessaliljat otetaan sisälle esikasvatukseen ja siirretään ulos hallojen mentyä.

Hortensia

Hortensia kaipaa runsaasti vettä. Kukinnan aikana mullan tulee olla jatkuvasti kostea. Anna kasville lisäravinnetta joka toinen viikko kesäkaudella ja poista kuihtuneet kukat leikkaamalla. Kesän saavuttua hortensia viihtyy hyvin ulkona. Istuta uudelleen suurempiin ruukkuihin käyttäen hortensiamultaa ja sijoita puolivarjoisalle terassille tai parvekkeelle. Hortensia voidaan istuttaa myös kukkapenkkiin suojaisaan paikkaan, jolloin se kukkii seuraavana vuonna.

 • Inkalilja 12,00 € (16 cm ruukku)

Kelloköynnös

Kelloköynnös lila ja valkea. Upea rehevä köynnös kukkii pitkälle syksyyn. Kelloköynnöksen kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka, kukkii parhaiten jopa paahteisella paikalla. Kastelu valoisuuden mukaan kohtuullista. Ei siedä hallaa.

Kelloköynnös on yksivuotinen köynnöskasvi. Se on alkujaan trooppinen kasvi, joten se viihtyy parhaiten suojaisalla, aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Kelloköynnös kasvaa kesän mittaan n. 2-3 metriseksi ja sopii hyvin puutarhaan seinustalle tai säleikköön. Se on myös erinomainen köynnös kuistille, parvekkeelle ja viherhuoneeseen. Rehevää kasvua varten se tarvitsee kasvukauden aikana riittävästi vettä ja ravinteita. Jos taas haluaa kelloköynnöksen kukkivan enemmän, kannattaa valita kevyempi kasvualusta ja lannoittaa niukasti. Tällöin kasvu on hillitympää, mutta suuria kellokukkia sen sijaan kehittyy runsaasti elo-syyskuussa. Kelloköynnöksen kukat ovat hyönteisten mieleen.

 • 5,50 € (13 cm ruukku)

Lobelia

Lobelia viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, mutta kärsii usein keskikesän helteistä. Puolivarjoisa kasvupaikka on myös hyvä. Lobeliaa voi lannoittaa läpi kesän ja kastelu saa olla tasaista.

 • Lajikkeet Midnight Blue ja Fountain White 1,30 € (8- 10 cm ruukku)

Kiinanneilikka

Hoito: Kohtuullinen kastelu, mieto lannoitus. Kuihtuneet kukat poistetaan, jolloin kukinta pitenee ja kasvusto pysyy siistinä. Soveltuu reunakasviksi ja parvekkeelle, astiaistutuksiin ja kivikkoryhmiin. Kestävä leikkokukka.

 • ”Ideal Select Violet” 1,90 € (10 cm ruukku)

Dahlia hortensis

Kasvukaudella daalioita lannoitetaan säännöllisesti. Kuivina aikoina on huolehdittava myös kastelusta. Suurikasvuiset lajikkeet tarvitsevat myös tukemista, jotta ne jaksavat pitää painavat kukintonsa pystyssä. Kuihtuneet kukat ja heikoimmat versot poistetaan, jotta kukista tulee isot ja komeat. Syksyllä hallojen uhatessa kukinta-aikaa pidennetään suojaamalla kasvit esim. harsolla. Varsien palelluttua ne leikataan 15 cm:n pituisiksi ja juurakot kaivetaan ylös. Juurakot varastoidaan talven yli kuivassa kasvuturpeessa n. 5 °C:ssa. Seuraavana keväänä ne istutetaan taas uudestaan.

 • 1,50 € (eri värejä)

Samettiruusu

Aurinkoinen tai puolivarjoinen, lämmin. Menestyy myös paahteisella paikallaSäännöllinen kastelu ja lannoitus. Kuihtuneiden kukkien poistaminen pitää kasvuston siistinä, mutta se ei ole välttämätöntä kukinnan jatkumiselle. Hallanarka.

 • 1,20 €

Harsokukka

Vettä läpäisevä kasvualusta, helppohoitoinen, aurinkoon ja puolivarjoon. Lannoita säännöllisesti kastelulannoitteella.

 • 1,40 €

Kesäpäivänhattu

Kaunis, tuuhea kasvutapa ja tukeva varsi, sopii siten erinomaisesti kukkapenkkiin ja ruukkuun. Viihtyy parhaiten runsasravinteisessa ja läpäisevässä maassa. Leikkaa pois kuihtuneet kukat. Korkeus n. 40 cm.

 • 2,40 €

Päivänsini

Päivänsini kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi köynnökseksi, joka kukkii isoin, lajikkeesta riippuen jopa 10 cm:n levyisin sinisin tai siniliilan värisin kukin. Päivänsini on aito köynnös, joka vaatii tuen. Se on istutettava suojaiselle paikalle kukkatarhan köynnöspyramidiin, seinustalle tai parvekkeelle. Se viihtyy hyvin myös valoisalla kuistilla. Päivänsini kuuluu köynnöskasvien parhaimmistoon isojen, komeitten kukkiensa ja pitkän kukinta-aikansa vuoksi. Kasvupaikan pitää olla tuulilta suojattu. Se viihtyy kesällä hyvin myös huonekasvina tai viherhuoneessa. Aurinkoinen kasvupaikka. Vettä läpäisevä, runsasravinteinen multa-, savi- tai hiekka- ja soramaa. Kalkinsuosija.

 • 2,40 €

Ahkeraliisa

Ahkeraliisa viihtyy hyvin puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Valoisalla paikalla se jää matalammaksi. Kastelu kohtuullista, liiallista märkyyttä vältettävä. Ei siedä hallaa.

 • 3,30 € (13 cm ruukku)

Keijunmekko

Keijunmekko sopii sekä puolivarjoon että aurinkoon. Keijunmekko pitää tasaisesta kastelusta ja lannoituksesta läpi kesän ja kukkii runsaasti syksyyn saakka. Sen voi talvettaa valoisassa ja viileässä.

 • Alkaen 2,50 €

Auringonkukka

Auringonkukka tarvitsee syvämultaisen, vettäläpäisevän, ravinteikkaan maan. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Aurinkoon ja puolivarjoon.

 • 2,90 € (ruukku 13 cm)
 • 4 kpl erä 10 €